W ramach programu Economic Accelerator, którego celem jest rozwój, promocja i internacjonalizacja startupów i małych i średnich przedsiębiorstw, realizowany jest projekt Małopolska Startup Rocket. Projekt organizowany jest w latach 2019-2022 przez Fundację Instytut Studiów Wschodnich. W ramach projektu 3 firmy z województwa małopolskiego (AMC TECH, diCELLa, PIMA Velo Bike) uczestniczą w wydarzeniu Start Summit w St. Gallen w Szwajcarii. Wydarzenie to jest największą konferencją poświęcona startupom, innowacjom i przedsiębiorczości, które organizowane jest przez studentów. Większość z nich studiuje na najlepszych uczelniach w Szwajcarii, St. Gallen i Zurychu.
W ramach wydarzenia Start Summit odbył się panel dyskusyjny How to Encourage and Nurture Entrepreneurship, w którym wzięli udział: Pascal Bieri, Co-founder, Planted Foods, Bryony Collins, Bloomberg, Andri Silbersxhmidt, Co-founder Kaisin.
Andri powiedział, że w Szwajcarii istnieje bardzo dobry ekosystem uczelni wyższych, który pomaga w byciu przedsiębiorcą. Poza tym w Szwajacarii bardzo dobrze się żyje. Nie chodzi tylko o niskie podatki, ale także o nawet takie podstawowe rzeczy, jak czyste powietrze, co było szczególnie ważne na przykład w czasie pandemi.
Pascal powiedział, że z kolei Szwajcaria charakteryzuje się tym, że wiele osób chce prowadzić spokojne życie pracując w korporacji. Z kolei praca w startupie jest bardziej zawariowana i więcej jest tu niepewności. Nie mniej jednak trzeba zachęcać studentów do tego, aby wybierali ścieżkę przedsiębiorczości.
Andri powiedział, że na jego przykładzie można stwierdzić, że nie musisz być bardzo bogaty przed tym, gdy zaczynasz swoją przygodę z przedsiębiorczości. W Szwajcarii bardzo dobrze, jeśli Twój startup operuje w modelu B2B, bo tutaj znajduje się bardzo dużo korporacji.
Pascal powiedział, że korporacje są bardzo ważne dla startupow, gdyż są potencjalnymi dużymi klientami, którzy mogą zapłacić dużo pieniędzy za ich innowacyjne rozwiązania, których sami by nie wymyślili, gdyż nie mają takiego potencjału i możliwości w zakresie podejmowania ryzyka.